
WikiLeaks’in kurucusu Julian Assange, karar duruşması için başkent Londra’daki Old Bailey Mahkemesi’ne çıktı.
Hakim Vanessa Baraitser, Assange’ın intihar riskinin yüksek bulunduğunu ve ABD hapishanesinde özel idari önlemlere tabi tutulacağını, bilhassa de istihbarat topluluğunun kendine düşman olması nedeniyle, “gerçek bir risk altında” bulunduğunu belirtti.
ABD tarafının tanım ettiği prosedürlerin Assange’ın süper güvenlikli bir Amerikan hapishanesinde intihar etmenin bir yolunu bulmasını engellemeyeceğini altını çizen Baraitser, Assange’ın akıl sağlığı nedeniyle iadesinin hatalı olacağını vurgulayarak, ABD’nin isteğini reddettiğini duyurdu.
Kararın duyulmasının sonrasında mahkeme önündeki Assange’ın destekçileri mutluluk gösterisinde bulundu.
ABD’nin kararı temyize götürmesi beklenirken, avukatlarının ise Assange’ın kefaletle serbest bırakılması için başvuru gerçekleştireceği açıklandı.
175 seneye kadar hapis
ABD, Londra’nın dışındaki Belmarsh Hapishanesinde tutulan 49 yaşındaki Assange’ı bilgisayar korsanlığı ve casusluğun da aralarında bulunduğu 18 suçtan yargılamak için İngiltere’den iadesini istiyordu.
İade edilmesi halinde 175 seneye kadar hapis cezası alabileceği belirtilen Assange’ın destekçileri ve avukatları, Assange’ın yaptıklarının gazetecilik etkinliği bulunduğunu, suçlamalarda siyasi hedef güdüldüğünü, akıl sağlığının risk altında bulunduğunu ve ABD hapishanelerindeki koşulların İngiltere’nin insan hakları yasalarını ihlal ettiğini belirtiyordu.
ABD, Assange’ın duyurduğu belgelerle kendileri adına çalışan Irak ve Afganistan’daki mahalli personel ya da muhbirlerin hayatını rizikoya attığını öne sürerek, gazetecilik ya da yayıncılığın suç işleme izni vermediğini kaydediyordu.
Basın örgütleri ise Assange’ın yayınladıkları nedeniyle yargılanmasının kötü bir misal oluşturacağını ve bundan sonra ABD’nin rastgele bir gazeteciyi casusluk suçlamasıyla yargılayabileceğini vurguluyordu.
Dava süreci
Assange’ın kurduğu WikiLeaks, 2010’da, aralarında ABD’nin Irak ve Afganistan’da işlediği suçları da delillendiren çok sayıda saklı belgeyi yayımlamıştı.
ABD’nin casuslukla suçladığı ve iadesini istediği Assange, hakkında tecavüz ve cinsel taciz suçlamalarıyla açılan davalar için İsveç’e iadesi gündemdeyken, Haziran 2012’de Ekvador’un Londra Büyükelçiliğine sığınmıştı.
Assange, Ekvador’un Londra Büyükelçiliğinden 11 Nisan 2019’da çıkarılarak gözaltına alınmış ve “kefaletle serbest bırakılma şartlarını ihlal etmekten” tutuklanarak Londra’daki Belmarsh Hapishanesi’ne konulmuştu.
Mahkeme, Assange’ı bu suçtan 50 hafta hapse mahkum etmişti. 50 haftalık cezasını dolduran Assange’ın iade isteği kapsamında tutuklu kalmasına karar verilmişti. İade davasının ilk turu şubat ayında görülmüş, mayıs ayında yapılması plan edilen ikinci tur ise yeni tip koronavirüs (Kovid-19) salgını nedeniyle eylül ayına ertelenmişti.
7 Eylül’de başlayan ve 1 Ekim’de tamamlanan duruşmalarda tarafların şahitleri dinlenmişti.
Muhabir: Hasan Esen